JNT
Logo_EU
Logo_Daphne
Join_The_Net
Sprachauswahl
eu
at
be
bg
cy
cz
de
dk
ee
es
fi
fr
gb
gr
hu
ie
it
lt
lu
lv
mt
nl
pl
pt
ro
se
si
sk
linie_oben
Üdvözöljük az Európai PTSD Hálózat honlapján!

Ez a honlap azért jött létre, hogy a poszttraumás stressz zavarról (PTSD) nyújtson információkat mind a szakemberek, mind az érintettek részére. A kezdeményezés alapja egy hálózat, melyet más Európai Uniós tagállamok civil szervezeteivel közösen alkotunk. A hálózat célja az erőszakot átélt nőknek és az őket segítő szakembereknek való segítségnyújtás.

A családon belüli erőszak, szexualizált erőszak*, nemi erőszak, bántalmazás mind a nők elleni erőszak formái. Ezek jellemzően az egyén integritását, életét fenyegetik, veszélyeztetetik, így könnyen poszttraumás stressz szindróma (PTSD) kialakulásához vezethetnek. A PTSD-t gyakran csak a természeti katasztrófák, rablótámadások áldozataival vagy a háborús veteránokkal hozzák összefüggésbe, pedig a nők elleni erőszak áldozatait is nagymértékben érinti.
A PTSD egy komplex tünetegyüttes, amelyet gyakran nem ismernek fel, vagy nem ismerik fel a tünetek és az átélt erőszak közötti kapcsolatot. Emiatt sokszor félrediagnosztizálják vagy félrekezelik az embereket. A kezdeményezésben részt vevő civil szervezetek tapasztalatai szerint ennek oka nagyrészt a jelenségről való tudás hiánya, mely nem csak a szakembereket jellemzi Európa-szerte, hanem az érintetteket is.

A hálózat célja, hogy:


A hálózat tagjai szeretnék az együttműködést serkenteni a pszichiátria, az általános orvoslás, a szociális segítés és a rendőrség szakembereivel és a speciálisan nemi alapú erőszakkal foglalkozó szakemberekkel.

A hálózat szoros kapcsolatban áll európai nőszervezetekkel, melyek a nemi alapú erőszak ellen harcolnak, valamint szorosan együttműködik a WAVE-vel – Women Against Violence Europe (Európai Nők az Erőszak Ellen).

 

 

*Szexualizált erőszak esetén az elkövető szexuális töltetűnek tünteti fel a cselekedetét, melyet azonban nem szexuális vágy motivál, hanem a hatalommal való visszaélés vágya, hogy az erőszak segítségével egy másik ember felett átvegye az irányítást.