JNT
Logo_EU
Logo_Daphne
Join_The_Net
Sprachauswahl
eu
at
be
bg
cy
cz
de
dk
ee
es
fi
fr
gb
gr
hu
ie
it
lt
lu
lv
mt
nl
pl
pt
ro
se
si
sk
linie_oben
A hatékony segítésről

A traumatizált nők életét rendszerint számos tünet nehezíti meg, melyek előbb vagy utóbb – általában utóbb – arra késztetik őket, hogy segítséget kérjenek. Orvoshoz fordulhatnak a fizikai tüneteik enyhülése reményében vagy pszichológushoz mehetnek, mert például nehéz a mindennapi életben helyt állniuk, vagy nehézségeik vannak a gyerekneveléssel kapcsolatban. Az esetek többségében – reményeink szerint – megfelelő segítséget kapnak a konkrét problémájukra. Esetenként a traumatizált áldozatok olyan zavaró dolgokat csinálnak és olyan érthetetlen módon viselkednek, hogy még a legjobb szándékú segítők is elfordulnak tőlük, de ha mégis kitartanak, a tünetek oka, a traumatikus esemény általában akkor is felderítetlen, azonosítatlan marad. Ennek hátterében az állhat, hogy a segítők túl keveset tudnak a nemi alapú erőszakról és annak hatásairól. Nincsenek információik a poszttraumás stressz zavarról sem, és hogy ez milyen nagy mértékben érinti a nemi alapú erőszak áldozatait.

Az Európai PTSD Hálózatnak feltett szándéka, hogy terjessze az ezzel kapcsolatos tudást. Célunk, hogy a traumatizált nők orvosi, szociális és mentálhigiénés ellátásában részt vevő minden szakember felismerjen bizonyos vészjeleket. Tény, hogy a traumatizált nők és az erőszaktúlélők nehezen és ritkán beszélnek önszántukból az őket ért erőszakról, viszont ha az orvos vagy a szociális munkás teszi meg az első lépést, valószínűbb, hogy megnyílnak. Ahhoz hogy ez megtörténhessen, a segítőnek fel kell ismernie a jeleket, és tudnia kell, hogyan léphet közbe.

A képzés – melyet a Hálózat kezdeményezői fejlesztettek ki – rövid, és gyakorlati tudást biztosít az erőszak következtében PTSD-ben szenvedő nők hatékony segítéséhez. Ahhoz, hogy cselekedni, segíteni tudjunk, nem szükséges PTSD szakértőkké válnunk.

A képzési anyagok az Európai Unió minden tagországának nyelvén elérhető. A Hálózat alapítói sikeresen tesztelték és hosszú távon hatékonynak találták azokat. Ma a képzési anyagok az Unió 26 országában vannak használatban.

Learn more about the history of the training programmes>>>>>

Learn more about the details of the training programs>>>>>>