JNT
Logo_EU
Logo_Daphne
Join_The_Net
Sprachauswahl
eu
at
be
bg
cy
cz
de
dk
ee
es
fi
fr
gb
gr
hu
ie
it
lt
lu
lv
mt
nl
pl
pt
ro
se
si
sk
linie_oben
Vezi doar ceea ce recunoşti

Femeile care au trecut printr-un eveniment traumatizant (cauzat în urma unor acte de violenţă) dezvoltă o mare varietate de simptome. Aceste simptome sunt  ceea ce, mai devreme sau mai târziu le face să caute ajutor specializat. Astfel, ele pot merge la un medic sperând să scape de simptomele fizice sau la un serviciu de consiliere psiho-social (de ex. pentru probleme cotidiene sau legate de îngrijirea copiilor). În cele mai multe cazuri, acestea vor fi tratate bine şi li se vor da sfaturi pentru problemele lor concrete. Totuşi, ocazional, persoanele care au suferit o trauma se comportă într-un mod de neînţeles, îngrijorător care-i face pe cei care doresc să-i ajute să se retragă. De obicei, însă, cauza specifică nu este adusă la lumină şi, prin urmare, rămâne neidentificată. Specialiştii ştiu prea puţine lucruri despre violenţa bazată pe gen, precum şi despre consecinţele unei asemenea violenţe. Ei sunt puţin informaţi cu privire la tulburarea de stres post-traumatic aparut în urma unei experienţe de violenţă asupra femeilor.

Reţeaua Europeană pentru studiul Traumei intenţionează să disemineze astfel de informaţii. Scopul său este de a asigura că toate grupurile profesionale care sunt într-un fel implicate în sănătate şi asistenţă socială pentru femei vor recunoaşte anumite semnale de alarmă. Realitatea este că, femeile care au suferit o traumă sau sunt victime ale violenţei, de multe ori au probleme grave să abordeze problema cu care se confruntă din proprie iniţiativă, deşi ele tind să fie pregătite să se deschidă în cazul în care un medic, psiholog sau asistent social face primul pas. Pentru ca acest lucru să se întâmple, profesioniştii trebuie să fie capabili să recunoască semnalele şi să ştie în ce mod să intervină.

Programul de formare elaborat de iniţiatorii acestei Reţele este scurt şi oferă cunoştinţe practice legate de TSPT la femei, ca urmare a unei experienţe violente. Nu este necesar să se devină un expert în TSPT pentru a fi în măsură să ia măsuri şi de a ajuta femeile afectate. Dar, numai un ochi format poate să recunoască cauzele generatoare de simptome.

Materiale de formare sunt disponibile în toate limbile UE. Acestea au fost testate cu succes, s-a evaluat eficienţa şi efectele pe termen lung de către iniţiatorii Reţelei. Momentan, materialele sunt în uz în 26 de ţări membre ale UE.

 

 

Aflaţi mai multe despre istoria programelor de formare >>>>>

 


Learn more about the details of the training programs>>>>>>