JNT
Logo_EU
Logo_Daphne
Join_The_Net
Sprachauswahl
eu
at
be
bg
cy
cz
de
dk
ee
es
fi
fr
gb
gr
hu
ie
it
lt
lu
lv
mt
nl
pl
pt
ro
se
si
sk
linie_oben
Vidite samo tisto, kar prepoznate

Ženske, ki so bile travmatizirane z nasiljem, trpijo za celo množico simptomov. Ravno ti simptomi so večinoma tisto, kar prej ali kasneje pripelje do tega, da poiščejo pomoč (ponavadi kasneje in ne prej). Tako se lahko zgodi, da poiščejo zdravniško pomoč v upanju, da si bodo olajšale svoje fizične simptome, ali pa v psihosocialno svetovalnico, na primer zaradi problemov v spopadanju z vsakodnevnim življenjem ali skrbi za svoje otroke. V večini primerov bodo dobro obravnavane in bodo dobile nasvet za svoj konkretni problem. Vendar pa se občasno travmatizirane osebe obnašajo na tako nerazumljiv in moteč način, da se celo osebe, ki želijo z najboljšimi nameni pomagati, resignirano umaknejo. Tako ponavadi specifični vzrok ne pride na dan in potemtakem ostane neprepoznan. Pomagajoči vedo premalo o nasilju na podlagi spola in o posledicah takšnega nasilja. Premalo so informirani o posttravmatski stresni motnji pri ženskah, do katere pride zaradi izkušnje nasilja.

Evropska travma mreža ima namen razširiti tovrstno znanje. Njen cilj je zagotoviti, da bodo vse poklicne skupine, ki so na kakršen koli način vključene v zdravstveno in socialno oskrbo žensk, prepoznale določene alarmne signale. Dejstvo je, da imajo ženske, ki so travmatizirane ali so žrtve nasilja, pogosto resne težave pri prostovoljnem pristopanju temi doživetega nasilja, čeprav se zna zgoditi, da so se pripravljene odpreti, če zdravnica ali socialna delavka naredi prvi korak. Da bi se to zgodilo, morajo relevantni strokovnjaki biti sposobni prepoznati znake in vedeti, na kakšen način intervenirati.

 

Trening program, ki so ga razvile pobudnice te mreže, je kratek in nudi praktično znanje o PTSM pri ženskah kot posledici preživetega nasilja. Ni nujno, da mora nekdo postati PTSM strokovnjak, zato da bi lahko ukrepal in pomagal prizadetim ženskam. Vendar samo izkušeno oko lahko prepozna vzroke, ki generirajo simptome.

Trening gradiva so dostopna v vseh jezikih Evropske unije. Pobudnice mreže so jih uspešno testirale in ocenile njihovo učinkovitost in dolgoročni učinek. Danes se gradiva uporabljajo v skupno 26 državah članicah EU.

Izvej več o zgodovini treningov >>>>>

Izvej več o ptogramu treningov >>>>>>