JNT
Logo_EU
Logo_Daphne
Join_The_Net
Sprachauswahl
eu
at
be
bg
cy
cz
de
dk
ee
es
fi
fr
gb
gr
hu
ie
it
lt
lu
lv
mt
nl
pl
pt
ro
se
si
sk
linie_oben
Ženske imajo bolj moteno spanje

Napisal dr. Rick Nauert, Senior News Editor
Pregledal dr. John M. Grohol 11.8.2009

Vir: University of Cincinnati

Medtem ko se med delovno silo širi enakopravnost med spoloma, ženske ugotavljajo, da njihove obveznosti doma ostajajo enake. Glede na rezultate nove raziskave bi bil lahko ta dvojni izziv razlog, da ženske poročajo o večjih motnjah spanja kot moški.

Raziskava, ki jo je vodil David Maume, profesor sociologije na Univerzi v Cincinnatiju, je bila predstavljena na letnem srečanju Ameriške zveze sociologov (American Sociological Association – ASA) v San Franciscu. Zdravstveni raziskovalci tradicionalno dominirajo na področju raziskav spanja ter proučujejo biološke razlike in njihove učinke na vzorce spanja. Raziskava Univerze v Cincinnatiju (UC) je raziskovala družbena vprašanja o tem, kako delovne in družinske obveznosti lahko sprožijo motnje spanja.

“Izhajajoč iz znanja o neenakosti med spoloma v zvezi s porabo časa, trdimo, da je spanje aktivnost, na katero vpliva neenakost med spoloma pri jutranjih obveznostih obeh spolov”, pravijo avtorji.

Raziskovalci iz UC so izvedli telefonsko anketo na 583 delavcih/kah iz srednjezahodnega dela ZDA, članih/icah sindikata United Food and Commercial Workers (UFCW). Telefonska anketa se je izvajala v obdobju med januarjem in aprilom 2007. 62% respondentov je bilo ženskega spola. Raziskovalci so odkrili, da so razlike med spoloma v zdravstvenem stanju pojasnile velik delež (27%) razhajanj v motnjah spanja med spoloma, kajti ženske so pogosteje poročale o zdravstvenih učinkih na motnje spanja. Ženske so prav tako pogosteje poročale o konfliktih pri uravnovešanju službenih obveznosti s potrebnim časom, energijo in entuziazmom za izpolnjevanje družinskih obveznosti, kar pojasnjuje 17-odstotno razhajanje v motnjah spanja med spoloma, s tem da je starševski status pojasnil še dodatnih 5 odstotkov razhajanj v motnjah spanja med spoloma.

Sociologi ugotavljajo, da bi se razlike v spanju morale še naprej proučevati v smislu neenakosti med spoloma v sodobni družbi.

Vir: University of Cincinnati 

nazaj ...